Агнешка плешка на фурна
Genka Chardakova
Необходими продукти
- 1 предна агнешка плешка
- 100 мл зехтин
- 1 супена лъжица нарязан пресен розмарин
- 2 супени лъжици нарязана прясна мащерка
- 1/2 връзка магданоз, нарязан
- 6-7 големи скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 5-6 картофа
- 2-3 моркова
- 100 мл сухо бяло вино
- 100 мл вода
Начин на приготвяне
Месото се измива се добре и се подсушава . Слага се в голяма тава и се посолява навсякъде със сол и черен пипер.
В купичка се смесват зехтина, пресованият чесън, розмарина, мащерката и магданозът. С тази смес се намазва месото, като отгоре се покрива обилно. Няколко цели стръкчета мащерка.
Агнешко с ароматна коричка запечено с картофи и моркови
Картофите и морковите се обелват и се нарязват на едри парчета. Разпределят се покрай агнешкото в тавата и се посоляват. Ако са пресни и дребни се слагат цели. Добавят се виното и водата.
Пече се на около 170 градуса най – малко 4 часа под хартия за печене и накрая се отстранява за кратко хартията , за да хване хубава коричка.