Агнешкото печено

Таня София Кацарова

h

Необходими продукти

  • 2 кг. агнешко месо,
  • 1 п. краве масло,
  • черен пипер,
  • сол.

Начин на приготвяне

Нарязваме месото на порции, осоляваме, намазваме с меко масло и подреждаме в тавата. Заливаме с вода на дъното на тавата. Завиваме с фолио и печем първоначално на максимално загрята фурна до завирането на водата. След това намаляваме градусите на 120-150, така че водата едвам да клокочи. Така печем около 1-1,30 часа. Накрая увеличаваме фурната на 200 градуса до пълното изпичане на месото. Когато установим, че е готово отвиваме фолиото, отсипваме, ако е останал повече бульон в тавата и допичаме на горно горене, за да се запече леко коричката на агнешкото, но не и да изсъхне много. Месото става много крехко като мозък :)). Сервираме топло като заливаме по 1-2 лъжички от отсипания бульон. Поднасяме го с дроб сарма или зелена салата. Ако сме приготвили и дроб сарма, при сервирането заливаме ориза с 1-2 лъжици от бульона на печеното.