Агнешко задушено с лук и спанак

Angel Dishliev

h

Необходими продукти

  • 750 г агнешко от бута
  • 250 г стар лук
  • 50 мл олио
  • 3 скилидки чесън (или повече)
  • 400 мл вода (или бяло вино)
  • 500 г зелен лук
  • 400 г спанак, пресен
  • 200 г заквасена сметана (плюс чесън по желание)
  • сол, черен пипер

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на хапки, почиства се от мазнината и се подсушава. Старият лук се нарязва на полумесеци, чесъна на ситно. Загрява се олиото на много силен огън, месото се запържва от всички страни докато направи корички. Добавя се лукът, бърка се, докато потъмнее. Слага се чесъна и се угася с водата (виното). Намаля се огънят и се захлупва добре. Задушава се 1 час. След около 40 минути се нарязват зеленият лук и спанака. Лукът се слага 10 минути преди да е готово месото, спанака 5 минути след него. Сметаната се посолява и евентуално й се слага счукан чесън. Поднася се отделно към всяка порция.