Агнешко с ориз

Кристина Пламенова

h

Необходими продукти

  • 1 кг агнешко месо с кости
  • 250 г кръгъл ориз
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 3 с.л. олио
  • 15-20 г краве масло
  • 15-20 листа пресен джоджен
  • 3-4 стръка копър
  • 3-4 стръка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • бял пипер на вкус
  • 1 ч.л. сол

За марината

  • 1-2 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер по желание

Начин на приготвяне

Поръсваме агнешко с подправките за марината и го оставяме да престои за поне 30 мин. Слагаме го в тенджера под налягане и наливаме вода, колкото да го покрием. Посоляваме и затваряме тенджерата. След като налягането се повиши, варим за 15-20 мин. Нарязваме лук на ситно и го задушаваме в олио. Измиваме ориз, отцеждаме го добре и го прехвърляме при лука, посоляваме. След като ориза стане стъклен, поръсваме с копър и магданоз и отстраняваме съда от огъня. Наливаме 750 мл от бульона, в който сме варили агнешкото. Добавяме и месото, отгоре слагаме парченца краве масло, поръсваме с червен пипер и пресен джоджен. Поставяме в по-ниската част на предварително затоплена фурна. Печем на 160-180 градуса за 20 мин. или докато водата се поеме от ориза.