Агнешко с ориз
Кристина Пламенова
Необходими продукти
- 1 кг агнешко месо с кости
- 250 г кръгъл ориз
- 2-3 стръка пресен лук
- 3 с.л. олио
- 15-20 г краве масло
- 15-20 листа пресен джоджен
- 3-4 стръка копър
- 3-4 стръка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- бял пипер на вкус
- 1 ч.л. сол
За марината
- 1-2 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- черен пипер по желание
Начин на приготвяне
Поръсваме агнешко с подправките за марината и го оставяме да престои за поне 30 мин. Слагаме го в тенджера под налягане и наливаме вода, колкото да го покрием. Посоляваме и затваряме тенджерата. След като налягането се повиши, варим за 15-20 мин. Нарязваме лук на ситно и го задушаваме в олио. Измиваме ориз, отцеждаме го добре и го прехвърляме при лука, посоляваме. След като ориза стане стъклен, поръсваме с копър и магданоз и отстраняваме съда от огъня. Наливаме 750 мл от бульона, в който сме варили агнешкото. Добавяме и месото, отгоре слагаме парченца краве масло, поръсваме с червен пипер и пресен джоджен. Поставяме в по-ниската част на предварително затоплена фурна. Печем на 160-180 градуса за 20 мин. или докато водата се поеме от ориза.