Агне в тесто

Simona Koleva

h

Необходими продукти

  • 5-6 кг агне
  • 2 кг агнешки дреболии
  • 1 кг брашно
  • 400 г гъби
  • 300 г сушени сини сливи без костилки
  • 300 г орехови ядки
  • 200 мл олио
  • 3 глави червен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 стрък мащерка
  • 15 смлени зърна черен пипер

Начин на приготвяне

Почистеното и измито под обилно течаща вода агне се поръсва със сол и смлян черен пипер отвън и отвътре и се намазва с олио.
Почистените и измити дреболии като сърце, бял дроб, черва, бъбреци се сваряват в подсолена вода, а черният дроб се попарва и се нарязват заедно на дребни парченца.
С част от олиото и малко вода се задушават ситно нарязаните пресен лук, нарязаните дреболии, накълцаните орехи, почистените и нарязани на дребни парчета гъби, почистените и накиснати сини сливи, ситно нарязания магданоз и мащерка и останалия черен пипер и солта. С приготвената смес се напълва приготвеното агне. Отвора на агнето се зашива с конец.
От брашното, водата, малко сол и хладка вода се омесва твърдо тесто, от което се разточва дебела кора. С нея плътно се обвива агнето. Отгоре се намазва с мазнина върху тестото и цялото агне се пъха в тава на умерена фурна докато стане готово.