Пълнена агнешка плешка
Kriss Tina
Необходими продукти
- 1 агнешка плешка
- 1 ч.ч. ориз
- 250-300 гр гъби
- 1 връзка пресен лук
- Олио или масло
- 1 с.л. джоджен
- 2 стръка пресен джоджен
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Агнешката плешка се натрива със сол, черен и червен пипер и масло.
Зеленият лук се нарязва на колелца и се задушава в малко олио и под капак. След 5 минути се добавят гъбите (на ситни кубчета) и оризът. Задушаването се удължава с още 5 минути. Докато се готви, се подправя със сол, черен пипер, джоджен. Налива се малко вода (максимум 1 част спрямо ориза) и се задушава, докато оризът я поеме. Плешката се разрязва внимателно по цялата дължина между ребрата и месото. Трябва да се получи кухина. Напълва се с плънката от гъби и ориз и плешката се зашива плътно с кухненски конец, за да не изтече пълнежа. Поставя се в голяма тава, в която се налива около 1 см гореща вода. Слага се в загрята до 220-250°С фурна (да се запечата) и щом хване цвят, тавата се покрива плътно с фолио. Фурната се намалява на 160°С и се пече така около 3 часа.
Накрая, фолиото се сваля и се допича открито. В този момент могат да се добавят картофи и малко подсолена вода. Пече се до готовност на картофите. А месото се полива със соса, за да остане сочно.
Зеленият лук се нарязва на колелца и се задушава в малко олио и под капак. След 5 минути се добавят гъбите (на ситни кубчета) и оризът. Задушаването се удължава с още 5 минути. Докато се готви, се подправя със сол, черен пипер, джоджен. Налива се малко вода (максимум 1 част спрямо ориза) и се задушава, докато оризът я поеме. Плешката се разрязва внимателно по цялата дължина между ребрата и месото. Трябва да се получи кухина. Напълва се с плънката от гъби и ориз и плешката се зашива плътно с кухненски конец, за да не изтече пълнежа. Поставя се в голяма тава, в която се налива около 1 см гореща вода. Слага се в загрята до 220-250°С фурна (да се запечата) и щом хване цвят, тавата се покрива плътно с фолио. Фурната се намалява на 160°С и се пече така около 3 часа.
Накрая, фолиото се сваля и се допича открито. В този момент могат да се добавят картофи и малко подсолена вода. Пече се до готовност на картофите. А месото се полива със соса, за да остане сочно.