Телешко бонфиле

Описание:

Това е дълъг и тъник вътрешен мускул с мек вкус и кадифена структура, които е разположен от едната страна на гръбнака, паралелно с контрафилето.
От бонфилето се прави прочутото карпачио, също и филе миньон. Ако решите да го правите във фурна , овалете го в олио или зехтин, добавете сол , черен пипер и подправки по Ваш вкус. Печете го на 230 С за 25 мин. за medium-rare, след което го покрийте с фолио за 15 мин. преди да го сервирате.

Овкусяване: Бекон, балзамик, масло, коняк, сметанa, вино, розмарин, шери, мащерка.

Фурна

Скара

Пържене

Рецепти:

Телешко с гъби и кашкавал

Продукти:

  • 800 г телешко месо
  • 1 морков
  • 50 г кервиз
  • млян черен пипер на вкус
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус
  • 50 г масло
  • 60 г брашно
  • 600 мл бульон
  • 60 мл бяло вино
  • 100 г сметана
  • 1 яйце
  • 100 г гъби
  • 50 г майонеза
  • 200 г кашкавал (или топено сирене)
  • 1 кутийка царевица

Приготвяне:

Месото се нарязва на хапки и се сварява заедно с нарязаните морков и кервиза. Подправя се с черния пипер, дафиновия лист и солта. В малко от маслото се запържва брашното и се разрежда с бульона. Към получения сос се добавят виното, сметаната, разбитият жълтък, черен пипер и сол. Слага се свареното месо и задушените в малко вода нарязани на шайби гъби. Сместа се изсипва в намазана с останалото масло форма, покрива се с майонезата, поръсва се с настъргания кашкавал и се запича до готовност. Ястието „Телешко с гъби и кашкавал“ се поднася с отцедената царевица, резен лимон и препечени филийки хляб.